Köszvény, rheumatoid arthritis, vagyis az arthritisek egyéb kiváltó okai

Korábbi cikkeinkben már beszéltünk általánosan az arthritisekről és szó esett leggyakoribb fajtájáról is, a kopásos eredetű ízületi problémáról. A mostani cikkben a többi lehetséges kiváltó okról esik szó.

Az arthritis összefoglaló megnevezés, az ízületek megbetegedését és következményes fájdalmát jelöli. Több, mint 100 típusa létezik, melyek bármilyen életkorú és nemű embert érinthetnek. A leggyakoribb kopásos eredet mellett, az alábbiakkal találkozhatunk a mindennapokban:

  • metabolikus eredetű (pl. köszvény)
  • gyulladásos, autoimmun eredetű (pl. rheumatoid arthritis)
  • fertőzéses eredetű

Metabolikus eredetű arthritis

Gyakran hallhatjuk a köszvény fogalmát, mely szintén az arthritisek közé sorolható. Köszvényben a szervezetben felhalmozódó húgysav okozza az ízületi problémákat. A húgysav szint megemelkedésének lehet genetikai oka (pl. húgysav túl produkció a szervezetben), valamint helytelen táplálkozási szokások (pl. túlzott húsfogyasztás) is kiválthatják a köszvényt. A szervezetben felhalmozódó húgysav kicsapódik az ízületekben, kristályokat képez. Az ízületi kristályok gyorsan kialakuló fájdalmat tudnak okozni. A húgysav szintjének változásával a betegség is hullámzó lefolyású lehet, a fájdalmak időszakosan csökkenhetnek/erősödhetnek. Ha a húgysav szint tartósan magas, akkor az ízületi gyulladás is krónikussá válhat és a későbbiekben állandó fájdalom, mozgási képtelenség alakulhat ki.

Gyulladásos eredetű arthritis

Immunrendszerünk normálisan a fertőzések és a betegségek elleni védelmet szolgálja. Azonban túlműködése esetén a saját szerveket, szöveteket is megtámadhatja, és autoimmun betegségek alakulhatnak ki. Az egész testet érintő gyulladásos megbetegedések közül talán az egyik legjobban ismert a rheumatoid arthritis. A betegségben az ízületek is az immunrendszer áldozatává válhatnak, és azok folyamatosan károsodhatnak. Mielőbbi diagnózis és agresszív kezelés szükséges, hogy a teljes testre kiterjedő károsodások megelőzhetőek legyenek. A gyulladás visszahúzódásával a fájdalmak is csökkenhetnek, javulhatnak az ízületi funkciók. A kezelés elmaradása esetén a betegség krónikussá válik és súlyos ízületi károsodások jelentkezhetnek.

Fertőzéses eredetű arthritis

Napjainkban a modern kezeléseknek köszönhetően ritkábban fordulnak elő, azonban fontos ismeretük. Fertőzést okozhat baktérium, vírus, de akár gomba is. Rossz életkörülmények, szennyezett víz (például szalmonella fertőzés), szexuálisan terjedő fertőzések (pl. gonorrhea) és hepatitis C fertőzés mind kiválthat ízületi gyulladást is. Időbeli antibiotikumos vagy egyéb célzott kezeléssel a krónikus ízületi gyulladások megelőzhetőek.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük