Miért hasznos derék és hátfájás esetén az úszás?

A lumbágós panaszok felerősödésével és a fájdalmak állandósulásával együttesen gyakran felmerül a kérdés, hogy szabad e egyáltalán gerincbetegségek esetén tovább sportolni és ha igen, melyik sportok nem rontják tovább a gerinc állapotát. A köztudatban az úszás kapcsán terjedt el, hogy hasznos lehet derék és hátfájás esetén, de hogyan fejti ki jótékony hatását?

Kopásos gerincbetegségek esetén a gerincoszlop egyensúlya megbomlik, mely önmagában is fájdalmat generálhat. A kezdődő stabilitási problémákat a szervezet megpróbálja ellensúlyozni, többek között a gerinc melletti izomzat feszítésével, tónusának fokozásával. A tartósan feszített állapot az izomzat görcsét is eredményezheti, mely jelentős fájdalmakat okozhat.

Az úszás (főleg hátúszás) a mély hátizmok edzésében nyújthat segítséget, melynek szerepe kettős. Egyrészt megerősíti a törzsizomzatot, így a gerinc instabilitás kialakulása ellen dolgozhat. A hátizmok erősödése a gerinc külső stabilizációjában játszik szerepet, mely kompenzálhatja a kopásos elváltozások miatt kialakult megbomlott gerincstabilitást. Másrészt pedig lazíthatja a görcsös, feszített állapotban lévő izomzatot, melynek önmagában is fájdalomcsillapító hatású lehet.

A törzsizomzat megerősödésének további előnye, hogy a mindennapokban segít megtartani a helyes testtartást és fenntartani a normál gerincgörbületeket. Tartós állás vagy ülőmunka során kiemelten fontos, hogy a gerinc normál görbületei fennmaradjanak, ugyanis a biomechanikai terhelésnek ilyenkor a legellenállóbb a gerinc. Görnyedt testtartás (többek között gyenge izomzat miatt) gerincbetegségekre hajlamosíthat.

Idősebb vagy fájdalmuk miatt mozgásukban korlátozott betegek esetében is jótékony hatást fejt ki az úszás. A vízben végzett mozgás során tehermentesül a gerinc, így a feladatok végzése is könnyebb. A víz minden oldalról támasztékot ad a testnek, tehát nagyobb biztonsággal, nagy volumenű mozgások is kivitelezhetőek.

Összességében az úszás pozitív hatásai miatt gyakran ajánlják a gerincbetegeknek és sok páciens előszeretettel is végzi a mindennapokban. A tüneti kezelés mellett továbbá fontos szerepe lehet a betegségek megelőzésében és egy általános, jó fizikai állapot kialakításában is.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük