Derékfájás: Milyen orvoshoz forduljon a megfelelő kezelésért?

Az eleinte időszakosan fellépő, majd állandósuló derékfájdalom esetén joggal merül fel a kérdés: mi okozza, és kihez érdemes fordulni a derékfájás vizsgálata céljából?

A derékfájás kialakulásának okai

A derékfájás (lumbágó) hátterében gyakran a gerinc fokozott elhasználódása áll. Ennek oka lehet például, hogy erős fizikai megterhelés vagy a tartós ülőmunka során kopni kezdenek, más szóval degenerálódnak a gerinc alkotóelemei. A kopásos elváltozások idővel fájdalmassá válnak, amit a lumbágó megjelenése jelezhet. A folyamat előrehaladtával a kopás fokozottabbá válhat, ami a fájdalmak erősödésével vagy akár állandósulásával is járhat.

Az időszakosan fellépő derékfájás esetén is ajánlott orvosi segítséget kérni. Ilyenkor első lépésként érdemes felkeresni a háziorvost, aki tanácsot adhat a fájdalom enyhítésére, és szükség esetén további szakorvosi vizsgálatokat javasolhat a további kezelés és vizsgálatok érdekében.

A gerinc- vagy idegsebész feladata

Az idegsebész segíthet az idegrendszeri eltérések felmérésében, és idegrendszeri károsodás gyanúja esetén CT- vagy MR-vizsgálatot javasolhat, hogy a panaszokat kiváltó okokra fény derülhessen. Ha a teljes kivizsgálás során beigazolódik, hogy a derékfájás oka valamilyen gerincbetegség a további kezelésről a sebész dönt vagyis, hogy a gerincbetegséget műtéti vagy nem műtéti úton szükséges kezelni. Kritikus esetekben, mint például idegrendszeri károsodás esetén, sürgős sebészeti beavatkozás válhat szükségessé. 

Amennyiben műtéti ellátás szükséges, a további teendők szervezését a sebész végzi. Ha nincs szükség műtéti ellátásra, és konzervatív kezelés (például gyógytorna, reumatológiai kezelés stb.) javasolt, akkor a sebész a területileg illetékes reumatológiai osztályra utalja a pácienst, ahol megkapja a szükséges fájdalomcsillapító kezeléseket.

Sebészeti ellátás

Súlyos esetekben a beteg a derékfájás mellett izombénulásos tüneteket, székelési vagy vizelési zavarokat is tapasztalhat. Ekkor a cél a tartós idegrendszeri károsodás megelőzése, és a mielőbbi műtéti ellátás biztosítása.

Sokszor sajnos a betegek már késve, maradandó idegi károsodással jelentkeznek a sebészeti centrumban. Ezért is rendkívül fontos, hogy minden gerincbeteg tisztában legyen a betegsége természetével, súlyosságával és annak tüneteivel.

A korai felismerés és a megfelelő orvosi segítség igénybevétele elengedhetetlen a derékfájás hatékony kezeléséhez. Tudjon meg többet a lumbágóról és kezelési lehetőségeiről az alábbi oldalakon:

Derékfájdalom gyógyítása az elkopott gerinc regenerálásával

Mikor van szükség sürgős porckorongsérv műtétre?

Ha időszakosan, illetve rendszeresen fáj a dereka, vagy további információra van szüksége a betegség diagnózisáról és kezelési lehetőségeiről, kérjen időpontot egy személyre szabott konzultációra vagy vizsgálatra.

8 hozzászólás

  1. Jó napot kívánok! A nevem Horváth Orsolya.Áprilisban kezdődött az én problémám. Akkor még elviselhető volt a fájdalom 3hét betegszabi után visszamentem dolgozni a 2.hét munka után elkezdtem sántítani majd röviddel utána annyira fájt a csípóm hogy űlni egyátalán nem tudok kisugárzik a bal lábamra a fájdalom ami már már elviselhetetlen, a cpmbom hátsó részére és a vádlimra.az orvosok fájdalomcsillapítót írtak fel ami ideig óráig enyhíti a fájdalmat de aztán kezdődik előről az egész. Szeretnék tanácsot kérni mi lehet ez, és milyen orvoshoz fordulhatnék. Köszönöm előre is válaszát!

    • Üdvözlöm, elképzelhető, hogy porckorongsérv okozza a problémákat. Végére kell járni a problémának, szívesen látom és kitaláljuk a megoldást. A drczigleczki.hu oldalon minden elérhetőséget megtalál. Várom szeretettel.

    • Jó napot kívánok
      36 éves nő vagyok, soha nem voltak derék fajdalmaim.
      Körülbelül 4 hónapja nagyon fáj a derekam egyfolytában, ha gugolva végzek el valamit és felakarok állni nagyon nagy a fajdalom addig amig szép lassan kiegyenesedem aztan atmegy
      Ugyan ez ha ülok…
      Néha ugy erzem mintha már a hasamra is kivaltana a nagy fájdalom
      Éjjel nem faj…
      Kérem segitsen kihez forduljak mert most már ugy érzem nem mehet igy tovább 2 kisgyermek mellett és a munkám mellett
      Válaszát előre is köszönöm
      Tisztelettel Jámborné

      • Üdvözlöm,
        Első körben ki kell deríteni, hogy mi okozza a fájdalmakat. Szükséges egy ideggyógyász általi kivizsgálás és MR vizsgálat első körben.

  2. Jó napot Nádpor Roland vagyok és az lenne a problémám hogy már több mint két hete fáj a derekam és kaptam rá gyogyszereket xiloxot és mydetont két hétig szedtem mindegyikből kétszer egy nap.Enyhűlt ugyan a fájdalom de nem múlt el és kisugárzik a jobb lábamra és az ágyékomra és a hasamalja enyhén megvan duzzadva. Legyen kedves segíteni hogy mi lehet a problémám és hova fordulhatok.

    • Kedves Roland!
      Első körben egy neurológussal kellene felvenni a kapcsolatot, ő meg tudja csináltatni a szükséges vizsgálatokat, hogy van-e bármilyen gerinceredetű oka a fájdalmaknak.

  3. Jó napot! 18 éves vagyok, edzőteremben edzek, egy hónapja elkezdtem észrevenni hogy fáj a derekam. Elmentem masszorhoz, gyogytornaszhoz. Azt mondták csináljam a gyógytornát és segít. Nem erős fájdalomról van szó, legalábbis az erős fájdalom elmúlt a masszázstól. De érzek pici nehézséget a mozgásban, főleg lehajoláskor. Mintha túl merev lenne a derekam. Mi a teendő ilyenkor, komoly bajom van? Orvoshoz kéne mennem?

    • Üdvözlöm, sajnos gyakori probléma a derékfájdalom edzőterembe járók esetében. Komoly bajra első körben nem gondolnék, ha egyéb tünete nincs, de ha fájdalom 2-4 hét után is fennáll az alkalmazott kezelések ellenére, akkor egy MR szükséges volna!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük