Spondylolisthesis jelentése

A spondylolisthesis egy görög eredetű kifejezés, melyben a spondylo jelöli a csigolyát, gerincet, az olisthesis pedig a csigolyatest előrecsúszását az alatta lévőn. Az elcsúszás leginkább előrefelé (anterolisthesis) történik, ritkán hátrafelé is elmozdulhat, ilyenkor retrolisthesisről beszélünk.

A kopásos (degeneratív) gerincbetegségek érinthetik a gerincoszlop minden területét és alkotóelemét, leggyakrabban a csigolyákat, kisízületeket, gerincszalagokat, gerincizmokat és a csigolyák között található porckorongokat is. Bármelyik alkotóelem károsodása instabilitást okozhat az adott gerincszakaszon és megnövelheti a csigolya elcsúszásának valószínűségét is. A kopásos elváltozások növekvő előfordulásával a csigolya elcsúszásos esetek száma is egyre növekszik.

A spondylolisthesis előfordulása

A betegség bármely életkorban és bármely gerincszakaszon előfordulhat. Leggyakrabban az ágyéki gerincszakasz érintett, mivel ez a szakasz van kitéve a legnagyobb biomechanikai eltérésnek. Az LV-ös csigolya érintett 80%-ban, az LIV-es csigolya 13-15%-ban, míg az LIII és LII-es csigolya 1-1%-ban érintett. Más gerincszakaszon (nyaki, háti) mindösszesen 5%-ban fordul elő a betegség.

A csigolya elcsúszása és gerinc instabilitás bizonyos esetekben évekig tünetmentes formában állhat fenn, mely semmiféle panaszt nem okoz. Az idő előrehaladtával és az instabilitás növekedésével jelennek meg a tünetek, melyek nem specifikus tünetek, a kopásos gerincbetegségek egészére jellemzőek lehetnek.

Ha kíváncsi a csigolya elcsúszás által okozott tünetekre, kattintson ide!

10 hozzászólás

  1. Tiszteletem Doktor Úr !

    9 mm anterolysthesis a megállapított diagnózis.

    A kérdésem a következő: Manuál terápiával ( kiropraktika ) lehetséges a csigolya L5 -ős viszahelyezése?: – akár pár milimétert ?

    Üdvözlettel : Bányai Lástló

    • Kedves László!

      A gerinc elég komplex szerkezet, így mindenféle „visszahelyezésnek” magától is ellenáll, én nem tudok jelen pillanatban olyan tudományos bizonyítékról, mely igazolná, hogy ilyen módon a csigolya csak úgy „visszahelyezhető”. Természetesen a kezelésektől a tünetei akár jobbak is lehetnek.

  2. Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy egy nagy esés, okozhat e csigolya elcsúszást? 1.5 hete nagyon nagyot estem a kerékpárommal. Kecskeméten a sürgősségin röntgen kimutatta az L III , L IV csúszást. Válaszát nagyon szépen köszönöm! Még annyit, hogy Ön milyen terápiát javasol az ilyen esetekre?!

    • Üdvözlöm,
      Traumák okozhatnak szerkezeti változást a csigolyákban,mely hosszútávon hozzájárulhat a csigolya elcsúszásához. Inkább ebben az esetben egy hosszabb ideje zajló folyamat valószínű, mely most került kimutatásra. A terápia nagyban függ állapotától, de a gyógytorna biztosan nagyon fontos eleme a kezelésnek.

  3. Tisztelt Doktor Úr!

    Miért rendszeresen előrefelé történik a csigolya elcsúszás? Mitől függ, hogy előre vagy hátra történik az elcsúszás?

    • Kedves Dalma!

      Nagyon jó kérdés! A biomechanikai terhelési viszonyok a gerincen döntik el, hogy merre felé történik az elcsúszás. Számos elméletet megfogalmaztak már minderre, egyik magyarázat szerint az előrecsúszás gyakorisága azzal áll összefüggésben, hogy a gerinc mozgékonysága előrefelé jóval nagyobb mint hátrafelé (gondoljon az előre és hátrahajlásra).

  4. Az lenne a kérdésem ,hogy szeptembertől küszködők gerinc problémával.Októberben történt ct és rongen alapján LV csigolyam 8 mm anterolisthesist állapítottak meg most Februar 10 én újabb rongenre küldtek ahol már 17 mm re romlott a helyzet és jelenleg az 1-2 csigolyámon is látható bár ott retrolisthesis 4 mm er!ez gyors romlásnak minősül?Műteti elbírálás április 20 lessz!aprilis 17 meg MRI re van idopontom.Mennyire valószínű h műteni fognak??Mert mindenhol csak azt hallom h ezt nem fogom megúszni mert gyorsan csúsznak tovább a csigolyaim. panaszok:Hol zsibad hol faj a labam.Van h áramütés szerűn végig fut a lábamon amikor érzek egy roppanást a derekamba.Köszönöm válaszát.

    • Önmagában egy műtétről a tünetek alapján döntünk, így azt kell mérlegelni azok milyen súlyosak. Egy gerincfixálás nagy műtétnek számít, így tényleg csak súlyos tünetek esetén jöhet szóba.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük