A derékbecsípődés lehetséges okai és tanácsok a kezeléséhez

A derék becsípődés fogalma a köznyelvben nem teljesen különálló fogalom, gyakran keveredik más megnevezésekkel is például az idegbecsípődéssel. Mindezeket figyelembe véve nehéz egy egységes fogalmat megadni a derékbecsípődésre, mégis a betegek a helyileg hirtelen kialakuló derékfájdalom esetén beszélnek a derék becsípődés állapotáról.

derékbecsípődés

Mi a különbség a derék becsípődés és idegbecsípődés között?

Az idegbecsípődés fogalmát a betegek az erős deréktáji irányból az alsó vagy felső végtagok irányába sugárzó fájdalom esetén használják, míg derékbecsípődés alatt leginkább hirtelen kialakuló, helyi derékfájdalmakat értenek. A két fogalom nem különálló, egyik a másikból következhet. A derék becsípődése idővel idegbecsípődést okozhat, valamint idegbecsípődés hátterében is fennállhat egy tartós derékfájdalom.

Mi okozhatja a derék becsípődését?

A gerinc fokozott terhelése akár tartós ülőmunka, akár nehéz fizikai munka esetén a gerinc alkotóelemeinek kopását eredményezi. A kopásos elváltozások érintik a gerinc csigolyákat, a szalagokat, a gerinc ízületeit. Kezdetben időszakosan tompán előforduló, helyi derékfájdalmak jelentkezhetnek, melyek pár nap vagy hét után maguktól is megszűnnek. A kopásos elváltozások előre haladásával, egyre gyakoribbá válhatnak a fájdalmas epizódok. Amikor a kopás talaján hirtelen egyébként gerincbetegségek, például a porckorong megbetegedése alakul ki, akkor helyileg, erős derékfájdalom lép fel, ezt az állapotot tekintik leginkább a betegek derékbecsípődésnek.

Tanácsok a derék becsípődés kezeléséhez

A derék becsípődés kialakulása idején erős fájdalmak léphetnek fel, melyek a mindennapi mozgást és a mindennapi feladatok ellátását akadályozhatják. Fontos, hogy ilyen kezdeti állapot esetén tartós ágynyugalom és pihenés szükséges, bármilyen további mozgás és erőltetés a fájdalmak idejének meghosszabbodásához vezethet. Szükség esetén szájon keresztül szedhető fájdalomcsillapítók is alkalmazhatóak, vagy helyileg a deréktájon kenőcsök, krémek használata megkísérelhető. Ha a fájdalmak tartósan egy-két hét után is fennállnak vagy időközben erősödnek, orvosi kivizsgálás javasolt. Orvosi vizsgálat szükséges azokban az esetekben is, amikor már egy ilyen fájdalmas epizód nem először fordul elő.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük