A hátfájás okai

A hátfájás okai közül a két lábon járás, valamint a civilizált életmódból származó fokozott terhelés a hát és a gerinc egyéb szakaszainak megterhelését okozza. A hátfájás és gerincfájdalom a lakosság egészét érinti, jelentős társadalmi, szociális és egészségügyi ellátási problémát jelentenek, valamint fokozott szerepük van a munkaképesség csökkenésben és a rokkanttá válásban is.

Az életkor előre haladtával egyre növekszik a hátfájásos panaszok előfordulása. A hát és a gerinc fokozott terhelése a gerinc alkotóelemeinek kopásához vezet, melyből állandó fájdalmak származhatnak. A kopásos elváltozások mellett a hátfájás okai között számos egyéb tényező lehet, amelyek előfordulása azonban jóval alacsonyabb.

A gerinc kopásából származó hátfájdalom

A hátfájás oka lehet az egyik leggyakoribb fájdalmakat kiváltó probléma a gerinc kopása, mely a gerinc összes alkotóelemét érinti, köztük a csigolyákat, a szalagokat, a gerinc kisízületeit és egyéb alkotó elemeket is. Kezdetben a betegek időszakosan előforduló fájdalmakat tapasztalhatnak, melyek idővel egyre gyakoribbá válnak, végezetül pedig állandósulnak. Egy rossz mozdulat a panaszokat felerősítheti. Orvosi szempontból nagyon fontos, hogy a hátfájdalom kiváltó okára fény derüljön és a kopásos elváltozások felismerésre kerüljenek.

A hátfájás okai: egyéb kiváltó problémák

A tartós ülőmunka és nehéz fizikai munka mellett, melyek a gerinc túlerőltetését okozzák, fontos megemlíteni a rossz testtartást is, mint a hátfájást kiváltó egyik leggyakoribb okot. A rossz testtartás következtében a gerinc melletti izomzat görcse alakulhat ki. A görcsös állapot fájdalmat generálhat.

A kopásos elváltozások a gerincben idővel egyéb gerincbetegségek kialakulását eredményezhetik, így például porckorong megbetegedések alakulhatnak ki. A porckorong betegség esetében mind a gerincben helyileg, mind a végtagok irányába kisugárzó fájdalom jelenhet meg.

Sportolók esetében a hátfájás okai között szerepelhet izomhúzódás és izomsérülés is. A sportok kapcsán írt cikkünket itt olvashatja el.

A gerinc csontos részeit érintő elváltozások (például gyulladás) vagy traumás eredetű sérülések (például csigolya berepedés, bordatörés) nagymértékű mind mozgásra, mind légvételre erősödő fájdalmat eredményezhetnek.

Belső szervek megbetegedései esetében a gerinc irányába sugárzó fájdalom jelentkezhet. A háttérben belgyógyászati problémák állhatnak, külön nem soroljuk fel őket, mivel előfordulási gyakoriságuk alacsony.

A legfontosabb tanács, melyet érdemes megfogadni

Tartósan fennálló hátfájásos panaszok esetén, illetve ha azok intenzív formában jelentkeznek és pihenésre, gyógyszerre nem csökkennek, javasolt az orvoshoz fordulás a háttérben fennálló okok felderítésére.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük