Protrusio disci

A csigolyák közti résben található porckorongok állományában már fiatal kortól kezdve megindulnak kopásos elváltozások. A kopásos elváltozásokat fizikai megterhelés, hosszas monoton ülőmunka felgyorsíthatja. A porckorong kopásának eredményeképpen alakulnak ki a gerincsérvek, melyek megelőző állapota a protrusio disci vagy magyarul a porckorong előboltosulása. Fontos megemlíteni, hogy a porckorong előboltosulása nem egyenlő a porckorongsérvvel, ebben az állapotban lehetőség van még a sérv kialakulásának megakadályozására. Ugyanakkor egy nagyobb előboltosulás is okozhat jelentős klinikai tüneteket, például erős fájdalmakat.

Látogasson el Youtube-csatornámra, ahol a témával kapcsolatos tájékoztató videókat tekinthet meg!

Hogyan épül fel a normális porckorong?

A porckorong két fő részből áll, az egyik a belső kocsonyás mag (nucleus pulposus), melyet kívülről gyűrűszerűen rostokat tartalmazó állomány vesz körül (anulus fibrosus). A belső állomány vízmegkötése („duzzadása”) biztosítja az ellenálló erőt a gerincet érő hatások ellen.

Hogyan alakul ki a porckorong előboltosulása?

A fizikai megterhelések hatására a külső rostos állományban berepedések alakulnak ki, melyek a külső rész ellenálló képességét csökkentik. A meggyengült külső állományon keresztül a belső kocsonyás mag egy részlete elő emelkedhet, az így létrejövő állapotot nevezzük protrusio disci-nek, vagyis magyarul a porckorong (disc) előboltosulásának (protrusio).

Mire érdemes figyelni a porckorong előboltosulása esetén?

Az előboltosulás még nem sérv, orvosi szempontból az általa okozott tünetek számítanak. Ha kifejezett tüneteket nem okoz és csak MR leíráson szerepel a fogalom, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, leggyakrabban a betegeket rendszeresen kontrollokra hívják vissza. Az esetek kisebb részében előfordulhat, hogy kifejezett és erős tünetek alakulnak ki, ebben az állapotban már legtöbbször orvosi közbeavatkozás szükséges.

3 hozzászólás

  1. Tisztelt Ursm/ Hölgyem

    Ez èv novembereben MR ès Ct vizsgàlat vèlemènyezèsèben az alàbniak àlltak;
    Anterolisth. C.IV . V. (!deg)
    Atlantoaxialis instsb
    St.p. Fract. Vert. Th.XI
    Protrusio disci L.I. Iii.I.s.
    Spondylosis et spindylarthrosis cerv .
    Fejtetö fàjdalom màr 3 honapja kinoz,
    Szeretnèm kèrdezni merre ès hivs forduljak. Az ideggyogyasz javaslata Nem kell müteni.
    Köszönöm segitsèguket.
    Tisztelettel
    ÀJ

    • Üdvözlöm,

      Idegsebész tud a műtétről dönteni. Ha a sebész azt mondja nem kell műteni, akkor reumatológus tudja a megfelelő kezeléseket előírni.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük