Lumbágó kezelése otthon, házilag

A lumbágó kezelése otthon is történhet, de fontos, hogy az orvosi kezelés kiegészítéseként javasoljuk. Mielőtt bármiféle kezelésre sor kerülne alapos orvosi vizsgálat szükséges, hogy a fájdalmak okára fény derüljön. Amennyiben a gerincbetegség nem igényel műtéti ellátást, a konzervatív (nem műtéti) kezelés kiegészíthető otthoni elemekkel is.

Az első lépés

Az otthon végzett kezelés első lépése az életmódváltás. Túlsúlyos betegek esetében, főleg hasi elhízás esetén az ágyéki gerincszakaszra fokozott terhelés nehezedik. Testsúlycsökkentés már önmagában is csökkentheti a fájdalmakat. Gyakran hangzik el a kérdés betegeinktől, hogyan csökkentsem a testsúlyomat, ha a fájdalmak miatt sportolni, mozogni alig bírok? Természetesen az életmódváltás nem azt jelenti, hogy a fájdalmak ellenére mindenképpen sportolni kellene, mivel ilyen akut fájdalmas szakaszban a fizikai aktivitás még növelheti is a fájdalmakat.

Az életmódváltás elemei között szerepel a diétás étrend bevezetése, az étkezésekre való fokozott odafigyelés is. A szakszerűen végzett kezelések idővel a fájdalmakat csökkentik és hosszabb távon olyan elfogadható szintű és mértékű diszkomfort melletti fizikai aktivitás alakítható ki, mely a beteg napi tevékenységét lehetőleg csekély mértékben befolyásolja. Életmódváltáshoz tartozik a nehéz súlyok emelésének limitálása, a hosszú távú ülés, hajlongás tilalma is.

A lumbágó kezelése otthon gyógytornával

A házilag végzett lumbágó kezelés további lépései között szerepel az otthon végzett gyógytorna. A szakszerűen végzett, gondosan betanult mozdulatok jótékony hatással vannak az izomzat görcsére és hatékonyan képesek a fájdalmakat csökkenteni. A gyógytorna mozdulatok helyes kivitelezése gyógytornász segítségével sajátítható el, melyek utána otthon is végezhetőek. Hibásan végzett, nem megbízható internetes forrásokból származó gyógytorna feladatok végzése nem javasolt, mivel extrém esetekben a betegek állapotát még ronthatják is.

A lumbágó otthoni kezelése során is fontos az állandó orvosi kontroll, az állapotváltozás nyomon követése. A teljes gyógyulás azonban csak az otthoni és orvosi kezelés együtteseként érhető el.

Tudjon meg többet a lumbágó kezeléséről!

Lumbágó kezelése, gyógyítása

Szeretné fájdalmait otthon is kezelni? Szeretné megtanulni a hatékony gyógytorna mozdulatokat?

Jelentkezem a komplex gerinckezelési programba

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük