Mi a lumbágó jelentése?

A lumbágó vagy derékzsába ágyéki (deréktáji) vagy keresztcsonttáji fájdalmat jelent. A civilizált életmódból adódó fokozott terhelés a gerincoszlop alkotóelemeinek fokozott degenerációjához vezet. A lumbágó bármely életkorban előfordulhat, de az életkor előrehaladtával egyre növekszik a mozgásszervi megbetegedések, köztük a lumbágó előfordulása is. A lakosság egészét érintő gerincbetegségek jelentős társadalmi, szociális és egészségügyi ellátási problémát jelentenek, mind az átmeneti munkaképesség csökkenésben, mind a rokkanttá válásban igen nagy szerepük van.

Világviszonylatban a statisztikák szerint a felnőtt lakosság megközelítőleg 90%-a szenved élete során legalább egyszer derékfájástól. A fájdalmak hátterében leggyakrabban a gerinc ún. degeneratív (kopásos) elváltozásai állnak. A kopásos elváltozások érinthetik a gerincoszlop minden területét és alkotóelemét, leggyakrabban a csigolyákat, kisízületeket, gerincszalagokat, gerincizmokat és a csigolyák között található porckorongokat is.

Orvosi szempontból a legfontosabb, hogy a tartósan fennálló deréktájéki fájdalmak és panaszok okára fény derüljön. A leggyakrabban előforduló okok (kopásos gerincbetegség, porckorongsérv stb.) jól kezelhetőek és rendszeres orvosi kontrollvizsgálatokkal a megbetegedések nyomon követhetőek. Kis százalékban fordulnak elő mindösszesen súlyosabb kiváltó okok (pl. gerincdaganatok), melyek mielőbbi kezelést igényelnek.

Gyakran szenved derékfájástól? Nem tudja, hogy miért fáj a dereka?

Jelentkezem szakorvosi kivizsgálásra

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük