Porckorongsérv típusok és előfordulásuk

Annak az esélyét, hogy az ember élete során legalább egyszer előfordul minimálisan egy hétig tartó derékfájdalom, 60-90%-ra becsülik. A porckorongsérv viszonylag gyakran előforduló betegség. Az alábbi tényezők hajlamosíthatnak a porckorongsérvek kialakulására vagy felgyorsíthatják a porckorongban zajló kopásos (degeneratív) folyamatokat:

porckorongsérv

  • genetikai tényezők, melyek érinthetik a porckorongot felépítő belső anyagokat
  • túlsúly, elhízás
  • nehéz fizikai megterhelés, mely a belső állomány hirtelen előboltosulását vagy kiszakadását eredményezheti
  • balesetek, traumák
  • dohányzás (a nikotin a porckorong összetételére negatívan hat)

A porckorong előboltosulások és porckorongsérvek azáltal okoznak tüneteket, hogy a környező idegi képleteket nyomás alá helyezik. A nyomás alá került idegek vagy fokozott ingerületi állapotba kerülnek (pl. zsibbadás vagy fájdalom) vagy nem tudják az általuk beidegzett izomcsoportot megfelelően ingerelni (pl. izombénulás). A porckorongsérv tünetei ebben a bejegyzésben vannak felsorolva.

Ágyéki gerincsérv

Az ágyéki gerincsérv előfordulása a 24 és 45 év között a leggyakoribb, férfiaknál gyakrabban fordul elő. Az esetek közel 90%-ban a kisugárzó fájdalmat ágyéki porckorongsérv okozza. A kisugárzó tünetegyüttes előfordulási gyakorisága 2-43% közötti a teljes lakosságban. Egyéb tünetként derékfájdalom, tartási rendellenességek,  gerinc melletti izomfájdalom, izomgyengeség, zsibbadásérzés és vegetatív zavarok (széklet, vizelet problémák fordulhatnak elő.) Leggyakrabban porckorongsérv az L4-L5 szintjén alakul ki, mert a gerinc statikai viszonyai miatt a legnagyobb terhelésnek az alsó ágyéki porckorongok vannak kitéve. Magas ágyéki porckorongsérvek (L1-L3) csak az ágyéki sérvek 5-10%-ában fordulnak elő.

Nyaki porckorongsérv

Nyaki porckorongsérvek ritkábban fordulnak elő, mint az ágyéki porckorongsérvek, de a betegség egyre gyakoribb felismerése miatt növekszik a műtétre kerülő esetek száma. A nyaki porckorongsérvek feltűnően gyakran szövődnek csontcsőr képződéssel és egyéb ízületi elváltozásokkal. Kisugárzó fájdalom mellett (akárcsak az alsó végtagokon) nyaki fájdalom és izomgyengeség/zsibbadás jelentkezhet a felső végtagokon.

A háti szakasz

Ritkábban jelentkeznek porckorongsérvek a háti gerincszakaszon, mivel a háti szakasz a mellkas miatt viszonylag rögzített. A háti szakaszon jelentkező és műtéti ellátásra kerülő sérvek kb. 4%-át adják az összes gerincsérv műtétnek. A háti sérvek többsége középvonali (medialis) elhelyezkedésű, ezért a gerincvelői károsodás tünetei állnak előtérben a kilépő ideggyöki tünetekkel szemben. A kétoldali övszerű fájdalom mellett kétoldali alsó végtagi bénulásos tünetek, alsó végtagi érzéskieséses tünetek, vegetatív zavarok (széklet, vizeletindítási vagy tartási rendellenesség) jelentkezhetnek. Az említett neurológiai károsodások fennállása esetén általában műtéti kezelés válhat szükségessé.

Porckorongsérve van? Hatékony kezelési módszert keres fájdalmaira?

Jelentkezem a komplex gerinckezelési programba

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük