A csigolyaelcsúszás / gerinc instabilitás tünetei

A csigolyaelcsúszás / gerinc instabilitás egy gyakran tünetmentes formában zajló megbetegedés, mely semmiféle panaszt nem okoz. Panaszos esetekben az akut vagy krónikus derékfájdalom a legjellemzőbb tünet.

A derékfájdalom lehet állandó, valamilyen mozgásformához kötött vagy vándorló jellegű. Tünetként gyakran a farpofákba, combokba sugárzó fájdalom jelenik meg és társulhat hozzá zsibbadásérzés vagy izomgyengeség is. Köhögés és tüsszentés a fájdalmakat felerősítheti.

A gerinc melletti izomzat kötöttsége miatt a gerinc mozgásai beszűkülnek, merevvé válik a derék. A csípő körüli izmok is gyakran feszesek, ami miatt a csípő mozgásai is beszűkülnek.

Mindezek eredményeként a beteg testtartása, járása megváltozik. A csípő körüli izomzat kötöttsége miatt a végtag merev, a járás kacsázóvá válik. A beteg a mindennapi mozgások kivitelezésében korlátolt lesz (pl. lehajlást igénylő feladatok, súlyok mozgatása), hirtelen mozdulatokra heves fájdalmak léphetnek fel. A munkaképesség csökkenése, életminőség romlása miatt a betegségnek jelentősek a szociális következményei is.

A fent említett tüneteket tapasztalja? Szeretné kideríteni fájdalmai okát?

A témához kötődő további információk kapcsán kattintson ide!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük